Megoldás cégvezető helyettesítéséhez

A csengő dallamos hangjára kíváncsian felnéztem, hogy barátnőm érkezett-e meg. Miután a fiatal pár belépett, én újra a könyv lapjaira pillantottam, miközben egy újabbat kortyoltam a gőzölgő kávéból. Klári talán most is a férje, Zoli cégénél segített be a munkába, talán ezért késik most is. Nem bántam, hiszen a kávé kesernyés illatát és a kedvenc íróm könyvét élvezve nem bántam a várakozást.

A mindig kellemes és barátságos kávéházban a szokott asztalomnál a kedvenc perui kávémat iszogatva vártam barátnőmet. Férje autókereskedéssel foglalkozik, mindig sokat és eredményesen dolgozik és Klári az utóbbi időben egyre több időt töltött férje irodájában, hogy rendszerető módján rakja rendbe a cég iratait, egyetlen befizetés se kerüljön későn befizetésre.

Miközben a testi és lelki táplálkozásban újra elmélyedtem, néhány perc múlva újra megszólalt a csengő. Felpillantva Klárit láttam meg a szokott elegáns tengerészkék kosztümjében. Most is mosolygós volt, mint mindig, de egy kis feszültséget láttam az arcán.

– Szia, mi újság van? – kérdeztem minden bevezetés helyett. Tudtam, hogy a lényegre térhetek régi barátnőm esetén.

– Képzeld, Ági, Zoli térdét mégis meg kell műteni, és utána hat hétig otthon kell ágyban maradnia, ez az orvos szigorú utasítása. A síbalesete után nem pihent eleget és ez megbosszulta magát. Zoli nagyon ideges, hogy távollétét az üzlet és a cég meg fogja sínyleni.

– Nem értem, hiszen Te is be tudsz neki segíteni. Nem ajánlottad fel a segítségedet; Vagy nem akarta elfogadni;

– Ági, ismered Zolit. Szeret mindent maga csinálni, de most belátta, hogy szüksége van rám. Ennek részleteit már meg is beszéltük. Azért aggódik, hogy az autók kulcsait és műszaki papírjait nem érzi biztonságban az iroda széfjében. Elég nagy a napi ügyfélforgalom és az éjszakai világítás nem teljesen megoldott, ezért a két alkalmazott közül nem tud egy mindig az irodában tartózkodni. Ezért Zoli most nem tudja, hogy mit csináljon.

– Klárikám, miért nem béreltek privát széfet egy széfszolgáltatónál? – kérdeztem, mert mindig szeretek valamilyen megoldási javaslaton gondolkozni, ha barátaim, ismerőseim megosztják velem gondjaikat.

– Van a cégnek bérelt széfje, de csak Zolinak és Karcsinak van hozzáférése és Zoli tartja magánál az egyetlen széfkulcsot – válaszolta kissé szemérmesen, talán mert nem volt benne biztos, hogy mennyit árulhat el a cég üzleti titkaiból. Mindig igyekezett, hogy Zolinak nemcsak a magánéletben, hanem az üzletben is lojális, megbízható partnere legyen.

– Ó, ez a probléma könnyen orvosolható – feleltem, és már előre örültem, hogy talán segíthetek. Ha Zolival a kórházi kezelés előtt a széfszolgáltató cégnél ketten személyesen megjelentek, és ő ad egy határozott időre szóló meghatalmazást, amely a Te nevedre szól, akkor Te is ugyanolyan módon tudod használni a széfet, mint ő. Te is szükség szerint elhelyezed, ill. kiveheted a cég fontos iratait.

– Értem, ez nagyon jó megoldás lehet. De mi van, ha nem lesz elég a hat hét a gyógyulásra? Vagy ez azt is jelenti, hogy akár meg is szüntethetem a bérleti szerződést? – vidult fel a gondolatra, hogy talán gyorsan megoldhatja ezt a felmerülő nehézséget is.

– Akkor adhat Zoli egy határozatlan időre szóló meghatalmazást is, ekkor utána, amikor már egészséges lesz és teljes erőbedobással tud dolgozni, bármikor visszavonhatja a meghatalmazást. A bérleti szerződést csak a szerződő fél tudja megszüntetni, a meghatalmazott nem, emiatt ne aggódj – válaszoltam és egy újabb adag kávét rendeltem dobostortával, mert igen jókedvem támadt a gondolatra, hogy megint egy jócselekedetet tudhatok magaménak.

– Tudod, Ági, csak attól félek, hogy netán elhagyom vagy valahol ottfelejtem a kulcsot. Egyszer Zoli majdnem így járt, és örült, hogy elkerülhette a költséges széftörést.

– Ez valóban így van, és ha Te hagyod el a kulcsot, akkor annak költségei Téged terhelnek. Ezért vigyáznod kell rá, vagy Karcsi tartja magánál és Te csak akkor kéred el tőle, ha Te mész be a széfszolgáltató céghez a szükséges holmikért.

– Ó, Ági most megkönnyebbültem, úgyhogy én is kérek valamilyen tortaszeletet. Melyiket ajánlja? – fordult immár mosolyogva a pincérhez, aki közben kihozta az én dobostortámat.

Rövid tanakodás után egy fekete-erdő szelet és a „Perui édes zuhatag” fantázianevű kávé mellett döntött. Ezután már mindenféle női témákról kezdtünk beszélgetni és fél órai társalgást követően mindketten úgy éreztük, pompás délutánt töltöttünk együtt. Fizetés után újabb találkozóban állapodtunk meg, amikor is náluk keresem fel a megműtött Zoltánt és kedves barátnőmet.