Digitális vagy kézzel fogható javak?

Biztonságosak-e a kriptopénzek

Digitális vagy kézzel fogható javak?

Digitális világban élünk, lépésről lépésre egyre inkább az életünk minden apró részét átszövi a számítógépes világ. Ez a folyamat elkerülhetetlen, és sok aspektusában nem is negatív. Azonban, ha értékeink és vagyonunk védelméről van szó, akkor igenis releváns kérdéssé válik, hogy mekkora bizalmat fektetünk a digitális világba. Ma egy tinédzser kora elején járó fiatal képes lehet olyan magabiztosan mozogni az internet legmélyebb, legsötétebb bugyraiban, ami ijesztően hangzik, eközben fontos adatokat megszerezve, akár öntől is. Ebben az esetben említést sem tettünk a komoly, üzletszerűen működő hacker csapatokról, akik gyakorlatilag bármit képesek elérni az online térben.

A kockázatot nem csak a hackerek jelentik. Mi más?

Ilyen kockázatok mellett mindenki jogosan kezdhet kételkedni a vagyona digitalizálásában, mely digitalizálás érinti az összes fizetőeszközt, részvényeket, és magában foglalja a kriptovaluták jelenlétét is. A kriptopénzek elsőre jól hangzó befektetések, érdemes azonban alaposan vizsgálni őket, hiszen számos kockázatot hordoznak magukban, és jövőjüket tekintve óriási kérdőjel lebeg körülöttük. Ha hallott már például az 51%-os támadás fogalmáról, akkor ön pontosan tudja, hogy mekkora kockázat ez. Az 51%-os támadás tulajdonképpen egy olyan helyzet, amikor egy ember vagy csoport kezében több mint a teljes bányászati kapacitás fele központosul. Ez az esemény pedig azzal jár, hogy átveszik a blokklánc felett az irányítást. Az ilyen támadások rengeteg csalást és visszaélést engednek meg elkövetőiknek.

Mik azok a kriptopénzek / kriptovaluták?

A kriptovaluták digitális eszközök, melyek mára már digitális csereeszközből, fizetőeszközzé erősödtek. Kriptográfiát használnak, mely szó jelentése titkosítás, tehát a tranzakciók titkosítottak. Decentralizált működésükből adódóan nem is szabályozottak, a tranzakciókat az úgynevezett bányászok jegyzik a „főkönyvben”, ami egy óriási szinkronizált adatbázis – blokklánc. Minden tranzakció a blokkláncban tárolódik, titkosítva. Biztonságos, követhetetlen fizetőeszközként szolgálva a felhasználókat, a feketepiac is örömmel használja a kriptovalutákat.

Mit tehet, ha nem akar ilyesminek áldozatul esni?

Amennyiben egy biztonságosabb kevesebb kockázattal járó irány félé érdeklődünk, akkor a drágakövek, nemesfémek és állampapírok jók lehetek. Ha ilyen javakban tárolja megtakarításait, akkor amellett, hogy értékálló eszközökbe fektetett, nem kell tartania egy esetleges hackertámadástól. Az efféle kellemetlen támadások bármikor érhetik, de mindig a legváratlanabb helyzetekben érkeznek, akár egy kattintás után. A fizikai anyagi javak tárolására a Privátszéf megfizethető és csúcsminőségű megoldást kínál.

Miért érdemes nemesfémekben gondolkodni?

Pénze nemesfémekben való tárolása mellett további érvek is szólnak. Ha megvizsgálja, hogy milyen anyagok azok, amelyekre szüksége van a modern világnak akkor, hamar tisztul a kép, hogy ezek a fémek nem csupán azért értékállók és kerülnek sokba, mert kevés van belőlük, hanem azért, mert a modern világ fejlődéséhez és fenntartásához szükséges nyersanyagok.

Az arany esetében már nincsenek óriási rendelkezésre álló tartalékaink, és a már kitermelt mennyiség igen jelentős része ékszerek formájában van jelen. Mivel egyre kevesebb helyen fellelhető, és kitermelésének költsége is növekszik, így várható árának hosszú távú növekedése. A rendkívül energiaéhes kriptovaluták bányászatával szemben azonban folyamatosan intézkedéseket érvényesítenek, hogy szabályozott legyen a bányászatukhoz köthető károsanyag-kibocsátás.

Értékeit biztonságban, tonnás acélajtók mögött, és csúcstechnológiás biztonsági rendszerek mellett, professzionális szakemberek felügyeletében tárolhatja a Privátszéfnél.