Bizonyára Ön is szeretné biztonságban tudni és kamatoztatni kemény munkával megszerzett pénzét. Ha ismerjük a részvényeket, magas hozamokhoz juthatunk, ám ennek a magas kockázat az ára.

Jó döntés lehet állampapírokba fektetnünk pénzünket. Habár a hozam nem kiemelkedő, az állam garanciát vállal, így a kockázat minimális a részvényekkel szemben. Ebben a cikkünkben bevezetjük Önt az állampapírok bonyolultnak tűnő világába.

Mi is az az állampapír?

Az állampapír az egy bizonyos állam által kibocsátott értékpapír. Tulajdonképpen ezzel kölcsönt adunk egy államnak, amit az kamatosan térít vissza. Sokféle típusa létezik: a rövid futamidővel rendelkezőt kincstárjegynek, míg az 1 évnél hosszabb lejáratút államkötvénynek nevezzük. Az idő és a kamat előre meghatározott.

Mire figyeljünk?

Bár sokkal kisebb a rizikó, mint egy részvénynél, mégis az állandó infláció miatt érdemes informálódnunk mielőtt befektetjük megtakarításainkat állampapírokba. Magától értetődik, hogy nagyobb kockázatot vállalunk egy hosszabb futamidővel rendelkező államkötvénnyel, azonban ezt kiegyenlíti a magasabb kamat.

Az állam különböző kamattal rendelkező értékpapírokat bocsát ki a kereslettől függően. Érdemes követnünk a kamatok változását, hisz lehet, hogy a másodpiacon találunk magasabb kamattal rendelkező állampapírt, mint egy új.

Hol lehet magyar állampapírt venni?

A Magyar Államkincstárnál egy állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatra ellátogathat személyesen, de elektronikus úton Ügyfélkapun keresztül is tud állampapírt venni. Sőt, már mobil applikáción keresztül is vásárolhat, illetve kezelheti is meglévő állampapírjait.

A kereskedelmi bankok is árusítják ezeket, azonban tartsa észben az itt fellépő számlakezelési költségeket. A másodpiaci értékesítés Magyarországon a BÉT hitelpapír-szekciójában a tőzsdén, vagy például az MTS Hungary és BondVision rendszerekben történik.

Mi történik, ha elveszik vagy ellopják az állampapírunk?

Ha ez történne, egy hosszas közjegyzői folyamat indul el. Igényelnünk kell az értékpapír megsemmisítését, hogy ne történhessen vele visszaélés. A kérelemnek tartalmaznia kell többek között az értékpapír kibocsátójának nevét, székhelyét, az értékpapír fajtáját, azzal megvásárolt jogokat, és az értékpapír ISIN-azonosítóját, sorozatszámát, illetve sorszámát.

Mi a megoldás?

Ha szeretné biztonságban tudni értékeit és megkímélni magát az esetleges hosszas bürokráciai folyamatoktól, tartsa értékpapírjait privát széfben! Széfszolgáltatásunk garantálja értékei tárolását a legmagasabb szintű diszkréció mellett. Várjuk személyesen belvárosi és zuglói széftermünkben, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén!

Forrás: Magyar Állampapír